Neumím víc než být klaunem a tak chci být Klaunem Božím.

Machala

7. 8. 2013 21:30

Co je to vlastně Machala nebo spíše, jak jsem jí viděla a poznala já. Nedělejte z mých poznatků vůbec žádné závěry, protože opravdu píšu jen ze své zkušenosti a z toho, co jsem mohla pochopit a vypozorovat. Za rok bych třeba řekla úplně něco jiného.

Tak tedy k té Machale.                                      

Jméno Machala na místních i jiných mapách nenajdete. Když napíšete toto slovo do překladače, přeloží vám to jako společenství nebo čtvrť. Pro mě to je spíše pracovní označení čtvrti obývané cigány. 

Oficiálně zde bydlí přes 22 000 obyvatel, ale to jsou oficiální statistiky a nikdo možná pořádně neví, kolik lidí tady vlastně žije. Když se projdete po ulicích, potkáte tady hodně dětí, mladých lidí a sem tam někoho staršího věku. Pravděpodobně je to hodně spojeno s tím, že cigáni se brzy vdávají a žení a pokud se nevezmou, tak i tak spolu žijí a mají hodně dětí. 

Je jeden takový vtip o červené karkulce: Karkulka se ptá babičky:"Babičko a proč máš tak velké uši? Abych tě lépe slyšela- A proč máš tak velké oči? Abych tě lépe viděla. No a proč máš tak hebkou pleť? Protože je mi 28.

Jak vypadá obydlí cigánů? Musím říct, že jsem nikdy nebyla v ČR v obydlí rómů a tak nemohu srovnávat, proto to ani nebudu dělat. Byla jsem v pár rodinách. Všechny, které jsem navštívila nás pozvaly do své pro mě neintimnější a pro ně asi do jediné místnosti a to ložnice. Některá obydlí byla prostá s postelí střídmě ustlanou, nějakým jedním kusem nábytku a vařičem, kde se vařilo. Jinde bylo vybavení bohatší, ale spíše na vzhled než na počet kusů nábytku. Někde jsme seděli na postelích, jinde na židlích u stolu. Zdi však snad všude byli pokryté tapetou. 

Ulice a domy v Machale jsou opravdu dost rozdílné. Jsou tady silnice, po kterých se dá pohodlně jezdit, protože jsou asfaltové. Jiné jsou však už méně pohodlné a po některých byste měli problém jít i pěšky, jsou to ulice hliněné nijak neupravované. 

Fotky z Machaly

Zobrazeno 654×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková