Neumím víc než být klaunem a tak chci být Klaunem Božím.

Super! dary Ducha svatého

22. 5. 2010 13:44
Rubrika: Boží věc

 

Moudrost

Je to radostná zkušenost s nadpřirozenou realitou. Dává nám poznání Boha, které nepochází z poznání věcí, ale podílením se na jeho životě. Odpovídá na naši potřebu po štěstí. Je předzvěstí Nebe.

 

Je odleskem věčného světla, nezkaleným zrcadlem Božího působení a obrazem jeho dobrotivosti.“ (kniha moudrosti 7,26)

 

Ovocem moudrosti je kontemplace.

 

Rozum

Je odpovědí na touhu po poznání a pravdě. Pomáhá pochopit do hloubky Boží Slovo a pomáhá vychutnávat krásu zjevené pravdy. Dar rozumu strhne nejen mysl, ale také srdce, vůli, vášeň a dokonce i čin. Kdo zná rozumem, ten se nezastaví na povrchu a jen na chvíli, ale umí uchopit důsledky věci a přijmout je.

 

"Z tvých ustanovení jsem nabyl rozumnosti, proto nenávidím každou stezku klamu."

(Ž 119,104)

 

Ovocem rozumnosti je proroctví.

Rada

Nabízí intuitivní a jistý úsudek v rozhodnutích, které děláme, abychom pochopili Boží vůli. Zvětšuje ctnost zdrženlivosti. Koná, aby opravdu naše skutky byly hodny Boha, dává nám, abychom stále konali pro slávu Boží.

 

"A když se modlíte, … A když se postíte … Když prokazuješ dobrodiní“ „Pohleďte na nebeské ptactvo“ (Mt 6,5-34)

 

Ovocem rady je odhalení vlastního povolání a povolání těch druhých.

tzv. duchovní rozlišení.

 

Síla

Uschopní vydržet únavu a utrpení, ale také vzdorovat pokušení a těžkostem. Jen velká láska dokáže vydržet všechny těžkosti. Projevuje se ve věrné každodennosti, ale také může dojít až k velikosti mučednictví.

 

"Synu, přicházíš-li sloužit Hospodinu, připrav svou duši na pokušení. Drž na uzdě své srdce a buď vytrvalý a nejednej ukvapeně, když tě něco postihne." (Sir 2,1-2)

 

Ovocem síly je vnitřní radost.

 

Věda

Věda nám dá schopnost vidět věci tak, jak je vidí Bůh. Dává, že opravdu můžeme neustále vidět všechna stvoření očima víry. Dává vnímat s živou citlivostí přítomnost stvořitele ve stvoření a přítomnost Ježíše ve všech lidech. Je základem svatosti, protože nás klade neustále do přítomnosti Boží.

 

„Varujte se zákoníků, kteří se rádi procházejí v dlouhých řízách, …“ (Mr 12,38)

 

Plody vědy jsou obdiv, úžas a přemýšlení.

 

Zbožnost

Dává nám zakusit něžnost Otce a dává nám cítit se jako vyvolené děti. Učí toužit, jak touží Bůh. Je to citlivost srdce, srdce z masa, které Bůh dal na místo srdce z kamene. Je to srdce, které je schopné naslouchat slovům Pána a udělat, aby se proměnily ve skutky.

 

"Provázky lidskými jsem je táhl, provazy milování, byl jsem jako ti, kdo jim nadlehčují jho, když jsem se k němu nakláněl a krmil jej." (Oz 11,4)

 

Plody zbožnosti jsou modlitba a solidarita

 

Bázeň Boží

Není to strach, ale uznat svatost, nadpřirozenost, velebnost Boží. Činí živou hodnotu Boha v našem životě, dává nám znát Jeho přítomnost a dává nám lítost dělat něco proti Bohu.

 

"Dej mi poznat svoje cesty, Hospodine, uč mě chodit po svých stezkách." (Ž 25,4)

 

Ovocem Bázně Boží je koherence.

 

Zobrazeno 595×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková